Kuchnia

zupy

ORIENTALNA ZUPA CURRY

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego
2 łodygi selera naciowego
1 młoda cebula
1 marchewka
trawa cytrynowa - dwa kawałki ok 10 cm
imbir - kawałek około 2 cm
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżka pasty curry
szczypta cynamonu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka płaska papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka oleju orzechowego

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy olej do średniej temperatury. Wsypujemy paprykę słodką i cynamon, lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki warzywa: marchew, seler, cebulę, imbir i trawę cytrynową. Smażymy mieszając około 5 minut. Następnie dodajemy pastę curry, kurkumę, chili, dolewamy bulion i mleko kokosowe. Gotujemy na wolnym ogniu 20-30 minut. Podajemy z makaronem ryżowym lub grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation