Kuchnia

zupy

Zupa krem z buraka z jabłkiem


Składniki:

500 g buraków
około 1,5 litra bulionu
2 łyżki masła
duża cebula
2 ząbki czosnku
duże jabłko
sól
pieprz
śmietana
Warzywa i jabłko obieramy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Buraki i jabłko kroimy w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek.

Dodajemy buraki, a kiedy zmiękną dodajemy około litr bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Można dodać resztę bulionu, jeśli zupa jest za gęsta. Dodajemy jabłko. Gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Całość miksujemy na gładki krem.

Podajemy z kleksem śmietany lub grzankami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation