Kuchnia

zupy

Zupa z kurek z wermutem

Składniki ( dla 6 osób) :

500 g kurek (świeżych lub mrożonych
2 małe cebule
2 litry bulionu warzywnego
pół pęczka natki
gęsta śmietana
pół szklanki wermutu bianco lub białego wina
2 łyżki masła
sól pieprz

Wykonanie:

Grzyby dokładnie oczyścić i osuszyć. Cebule pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło wrzucić cebulę i chwilę smażyć, dodać grzyby i smażyć aż nadmiar wody wyparuje. Wlać wino i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać bulion i gotować 15-20 min . Na minutę przed końcem posiekać drobno liście natki i dodać do zupy. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać do talerzy, na wierzch położyć łyżkę śmietany i natkę pietruszki. Podawać z grzankami z serem lub świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation