Kuchnia

zupy

Przepyszna Portugalska zupa z batatów i chorizo
Składniki ( dla 6 osób) :

250 g chorizo
400 g ziemniaków
2 słodkie ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
słodka papryka w proszku
1 łyżka oliwy
2 litry gorącego bulionu drobiowego
225 g mrożonego szpinaku
sól
pieprz

Wykonanie:

Z kiełbasy zdjąć skórkę, pokroić w plasterki . Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Oba rodzaje ziemniaków obrać, umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę ok 1 cm. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić kiełbasę i smażyć ok 2 min. Kiełbasę zdjąć z patelni, oliwę zostawić. Wrzucić na nią czosnek i cebulę , smażyć ok 2 min i wrzucić ziemniaki. Posypać papryką i wlać bulion. Zagotować, przykryć pokrywka i gotować ok 20 min.

Wrzucić szpinak i kiełbasę i gotować kolejne 10 min. Doprawić solą, pieprzem i papryką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation