Kuchnia

zupy

Zupa kukurydziana z krakersami jaglano - amarantusowymi


Składniki:
Zupa kukurydziana
4 kolby kukurydzy lub 2 odsedzone puszki kukurydzy,
2 szalotki,
2 ziemniaki,
1 marchew,
1 papryczka chilli wraz z pestkami,
1 duży ząbek czosnku,
1 płaska łyżeczka kurkumy,
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
1 łyżeczki suszonej mięty,
1 łyżeczki suszonych liści kolendry,
1 łyżeczki mielonej komendy,
1 łyżeczki mielonego imbiru,
Sòl i pieprz do smaku.

Krakersy jaglano-amarantusowe
50 g suchej kaszy jaglanej,
50g ziarna amarantusa,
2 łyżeczki purée z dyni,
1 łyżeczka oleju o neutralnym zapachu np. Z rzepaku lub pestek winogron,
1 łyżeczka sosu sojowego,
1 łyżeczki curry w proszku.




Przygotowanie:
Zupa kukurydziana
W średniej wielkości garnku ugotować wczesniej obrana i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki.
Szalotki wraz z chili pokroić w plastry i podsmażyć na łyżeczce oliwy.
Kolby kukurydzy ugotować malarze i ostudzić. Następnie ustawić jedną kolbę prostopadle do deski i odkoić ugotowane ziarna przedkładając je do ugotowanych w garnku warzyw. To samo zrobić z pozostałymi kolbami.
Do garnka dodać podsmażoną papryczkę z szalotką i przyprawy. Całość zblenować.


Krakersy jaglano-amarantusowe:
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku przedugotowaniem jej do miękkości w jednym garnku z amarantusem.
Ugotowane mieszankę odcedzić i ostudzić.
Do mieszanki dodać purée z dyni przygotowane jak w tym przepisie na zupę dyniową z mlekiem kokosowym oraz wszystkie przyprawy, sos sojowy i olej. Dokładnie wymieszać. Można odprawić do smaku.
Wykładać na papierze do pieczenia i piec w piekarniku nagranym do 150 stopni w funkcji termoobiegu przez około 25 minut.
Krakersy można podawać samodzielnie jako bezglutenową przekąska na dowolnej imprezie np Halloween
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation