Kuchnia

zupy

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Składniki:

• 500 ml wody
• 1 por (tylko biała część)
• sól, pieprz
• 600 ml mleka
• 80 g jogurtu naturalnego
• 1 listek laurowy
• 360 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
• 200 g surowego łososia (bez skóry i ości)
• 30 g chudego boczku (bez skóry) pokrojonego w kostkę
• 350 g pomidorów
• 20 g masła
• 1 kostka rosołowa drobiowa
• 2 łyżki oleju z pestek winogron
• 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kostkę rosołową rozpuszczamy w gotującej się wodzie i gotujemy przez minutę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Łososia wkładamy do wrzącego rosołu, wlewamy 100 ml mleka i wrzucamy listek laurowy. Gdy ryba zrobi się bladoróżowa, wyjmujemy ją z wywaru, studzimy i dzielimy widelcem na płaty. Pora rozcinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy a następnie drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej z masłem, na którym szklimy pora, dodajemy boczek i całość smażymy 5-10 minut, cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki, smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie wlewamy wywar, w którym gotował się łosoś oraz resztę mleka i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut. Wyjmujemy z zupy łyżką cedzakową 2 chochle warzyw, miksujemy je i z powrotem wkładamy do garnka. Następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy z jogurtem, uważając, aby się nie zwarzył. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy kawałki ryby, posypujemy natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation