Kuchnia

zupy

krem z kukurydzy z pistacjami
Składniki 4-6 porcji

2 puszki kukurydzy konserwowej sprawdzonej marki
2 duże ziemniaki
szklanka wywaru mięsno-warzywnego
(lub więcej w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać)
pół kubeczka jogurtu naturalnego (ok.60g)
garść pistacji
natka pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy bez dodatku soli. Kukurydzę odsączamy i wsypyjemy do dużego naczynia, dodajemy pokrojone ugotowane ziemniaki i miksujemy na gładką masę. Rozcieńczamy wywarem i dodajemy jogurt naturalny. Przekładamy do miseczek, posypujemy pistacjami i ozdabiamy natką pietruszki.

Uwaga!
Aby zwiększyć wartość odżywczą potrawy można dodać do kremu żółtko czy odrobinę tłuszczu (łyżeczka masła/margaryny/oleju roślinnego). Dla osób będących na diecie bezmlecznej zamiast jogurtu można dodać mleko sojowe. Zwolennicy diety wegetariańskiej wykorzystają wywar warzywny. Zamiast pietruszki smacznym dodatkiem do kremu może być lubczyk.
O gęstości zupy decyduje nie tylko ilość dodanej wody, ale również wspomnianego produktu mlecznego lub napoju sojowego.

Nawiązując do informacji zamieszczonych na początku pamiętajmy o dużym umiarze i nie sięgajmy po konserwy codziennie;) Wiosna w końcu musi nadejść i na pewno obdaruje nas dużą ilością pysznych, świeżych i zdrowych nowalijek.
A ja obiecuję, że gdy tylko pojawi się na targach kukurydza w kolbie zrobię z niej zdrowszą wersję przedstawionego kremu:)

Miłego dnia!:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation