Kuchnia

zupy

ZUPA SEROWA Z PIECA – Z OSCYPKIEM
(dla 4 osób)
1 średnia marchew,
1 średni por,
5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego,
100g serka topionego śmietankowego,
1 szklanka drobno startego oscypka,
0,5 szklanki śmietanki,
1 łyżka mąki,
½ łyżeczki kurkumy,
½ łyżeczki imbiru w proszku,
pieprz, ewentualnie sól,
2 łyżki oleju

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por oczyścić i pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa (kilka minut), następnie wlać niewielką ilość wody i dusić kolejne kilka minut. Warzywa przełożyć do gotującego się bulionu, dodać połowę tartego oscypka oraz serek topiony. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sery rozpuszczą się na gładko – ok. 10 minut. Doprawić do smaku imbirem, pieprzem, ewentualnie solą (chociaż serki są wg mnie wystarczająco słone).
Mąkę i kurkumę wymieszać ze śmietanką, wlać do zupy, gotować jeszcze chwilę, mieszając.
Zupę rozdzielić do żaroodpornych miseczek, każdą porcję posypać resztą tartego oscypka. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 10 minut.
Podawać z grzankami lub paluszkami z ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation