Kuchnia

zupy

Krem Grzybowy z orzechowymi kluseczkami

SKŁADNIKI
200 g podgrzybków mrożonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
50 ml wina białego
300 ml bulionu warzywnego
op. śmietanki 30%
30 g masła
2 gałązki natki pietruszki
Ciasto na kluski:

80 g mąki
2 jaja
40 g orzechów włoskich
szczypta gałki muszkatołowej
20 g masła
100 g śmietany kwaśnej

Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w kostkę. Potem w rondelku lekko je podsmaż. Dodaj tymianek i grzyby. Podsmaż razem, aby grzyby się zrumieniły i nabrały przyjemnego aromatu. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje alkohol. Dopiero wtedy dolej bulion warzywny i dopraw zupę odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Zupę pozostaw na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. W tym czasie zrób kluseczki orzechowe.

Do dużej miski wsyp mąkę i posiekane orzechy włoskie, przypraw szczyptą gałki muszkatołowej i wbij całe jaja. Wymieszaj łyżką na elastyczne ciasto – powinno się swobodnie lać. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinę wody.

W garnku zagotuj wodę na kluseczki. Jak tylko zawrze, to lekko ją posól i kładź łyżką kluseczki. Maczaj za każdym razem łyżkę we wrzątku, aby nie kleiła się ona do ciasta, a kluseczki wychodziły jak cienkie strużki.

Jak tylko kluseczki wypłyną na wierzch, a woda się zagotuje, będą gotowe. Można wycedzić je na durszlak kuchenny do miski. Dodaj do kluseczek świeże masło i wymieszaj. Masło nada im bardzo przyjemny smak i podkreśli ich orzechową nutę. Kluseczki od razu nakładaj na talerze.

Zupę grzybową lekko zmiksuj w garnku, ale zachowaj wyczuwalne kawałki grzybów. Zupa szybko zrobi się gęsta. Wlej następnie słodką śmietankę i dodaj na koniec posiekaną natkę pietruszki. Krem przełóż na talerz, a na wierzch jeszcze dekoracyjnie połóż kleks śmietany i gałązkę zielonej natki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation