Kuchnia

zupy

Zupa rybna z mleczkiem kokosowym, smażonym porem i …
Przepis na zupę

Składniki:

400 g dobrej ryby ( czyściutkiego fileta bez skóry i ości )*
400 ml bulionu warzywnego
600 ml mleczka kokosowego**
liść laurowy
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
250 g białej części pora
200 g mrożonego groszku
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
sól morska i świeżo zmielony pieprz
* Jeśli ryba jest mrożona, trzeba ją wcześniej odmrozić, lub wydłużyć czas podgrzewania. Ja w rezultacie użyłam pół na pół tilapię i łososia.

** U mnie 400 ml mleczka i 200 ml śmietanki kokosowej

Przygotowanie:

Rybę opłukaj w zimnej wodzie i podziel na większe kawałki. Włóż do garnka i zalej mleczkiem kokosowym oraz bulionem. Dodaj liść laurowy i tymianek. Podgrzewaj na małym ogniu około 15 minut, lub do momentu, gdy ryba będzie ugotowana w środku. Ważne jest, aby zupa nie bulgotała, a jedynie była cały czas bardzo gorąca.
Por opłukaj i pokrój w ukośne krążki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki przypraw pieprzem i solą. Smaż na rozgrzanej oliwie, aż por będzie złocisty, ale wciąż chrupiący.
Kiedy ryba będzie gotowa, wyciągnij ją na talerz i podziel na mniejsze kawałki, a zupę przecedź przez sito.
Wrzuć do zupy groszek i gotuj około 10 minut na średnim ogniu. Dodaj skórkę z cytryny, przypraw do smaku.
Zdejmij zupę z ognia, dodaj rybę i poczekaj chwilę, aż się zagrzeje. Podawaj gorącą zupę posypaną usmażonym porem. Udekoruj talerz gałązką tymianku. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation