Kuchnia

zupy

Zupa szczawiowa na maśle z jajkiem i młodymi ziemniakami z cebulką

Składniki:
4 spore garście szczawiu - objętościowo wyszło mniej więcej 2/3 foliowej torby "jednorazówki",
3 średnie marchewki,
2 średnie pietruszki,
ćwierć niewielkiego selera,
1/2 małego pora,
około 2 - 2,5 litra wody,
pół kostki masła,
sól, pieprz,
1 łyżeczka cukru,
cebula,
młode ziemniaki,
kwaśna, gęsta śmietana.

Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, słupki lub plasterki. Pora pokroić w półplasterki.
W garnku stopić 2/3 masła, poddusić na nim warzywa. Zalać je wodą i ugotować do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać opłukany szczaw - przy dużych listkach można je najpierw przesiekać. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodać cukier, sól i świeżo zmielony pieprz.

Kiedy zupa będzie gotowa można w niej ugotować jajko. Ja "nie bawię się" z nim, po prostu rozbijam skorupkę i wlewam jajko do zupy. Zmniejszam ogień i delikatnie gotuję je przez kilka minut.

Młode ziemniaki wyszorować lub oskrobać. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na reszcie masła. Ugotowane ziemniaczki okrasić cebulką - podać na osobnym talerzyku.
Do zupy można dodać śmietany, ja podaję ją osobno i każdy nakłada tyle, ile lubi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation