Kuchnia

zupy

krem z czerwonych warzyw z chrzanową chmurką
(2-3 porcje)
1 łyżka oleju
1/2 czerwonej cebuli
duży ząbek czosnku posiekany
2,5-cm kawałek imbiru posiekanego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
300 g buraków obranych i pokrojonych w kostkę
200 g pomidorów obranych i pokrojonych
1/4 małej czerwonej kapusty poszatkowanej
750 ml bulionu lub wody
1 łyżeczka miodu
sól morska

do podania chrzanowa śmietana:
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu
1 łyżeczka startego chrzanu
1/4 łyżeczka musztardy Dijon
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Wymieszaj śmietanę z chrzanem, musztardą. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.

Na rozgrzanym oleju podsmażaj cebulę posypaną szczyptą soli przez 5 minut. Dodaj czosnek, imbir oraz kolendrę.

Po 2 minutach dodaj buraki, pomidory oraz kapustę. Zalej bulionem lub wodą i gotuj na wolnym ogniu 25 minut od zagotowania.

Zdejmij zupę z ognia, dopraw miodem i solą. Zmiksuj całość i przelej na talerz i udekoruj chrzanową śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation