Kuchnia

zupy

Marokańska zupa z soczewicą


Składniki:

1 cebula
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe)
1 łyżka sosu sojowego
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki utłuczonego kminu indyjskiego lub rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
400 g pomidorów z puszki
100 g czerwonej lub zielonej soczewicy
około 0,6 lira buliony warzywnego, drobiowego lub wody
sól
Karmelizowana cebula:
1 cebula
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 papryczki chilli
1 łyżka brązowego cukru
Dodatkowo:
świeża kolendry lub pietruszka
gęsty jogurt naturalny lub grecki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Soczewicę dokładnie pukamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w kostkę.

Przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą. 1 łyżeczkę z mieszanki przeznaczamy do przyprawienia kurczaka.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę, podsmażamy około 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i pozostałą część przypraw. Smażymy wszystko przez około minuty, ciągle mieszając, by przyprawy uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, soczewicę, przyprawionego kurczaka i bulion . Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwię, aż się zarumieni. Dodajemy cukier, papryczkę i cynamon. Podsmażamy wszystko przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Gotową zupę doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.

Zupę podajemy z łyżka jogurtu, posypana posiekaną kolendrą (lub pietruszka) oraz cebulą karmelizowana.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation