Kuchnia

zupy

KREM Z KABACZKA Z CHRZANOWĄ NUTĄ I PIECZONYM JABŁKIEM
Porcja 6 osób

1 duży kabaczek
1 czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
750 ml. bulionu drobiowego
120 ml. mleka
½ kostki sera feta
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól i pieprz

6 małych słodkich jabłek
Cebulę pokrój w kostkę. W dużym rondlu rozpuść masło z dodatkiem oliwy. Wrzuć cebulę i duś przez około 2 minuty. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kabaczek obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj go do cebuli z czosnkiem. Podsmażaj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem, dodaj bulioni doprowadź mieszaninę do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, póki kabaczek nie będzie miękki. Zdejmij zupę z ognia.
W osobnym garnuszku, zblenduj mleko z fetą, dodaj chrzan i kilka łyżek zupy, jeszcze raz rozdrobnij i wlej do zupy. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw Podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Jabłka natnij nożem w kilku miejscach i ustaw na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut. Podawaj razem z zupą lub jako deser.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation