Kuchnia

zupy

składniki:

300 g mięsa (u mnie karkówka)

300 g gotowanej szynki

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

kilka zielonych listków pora

3-4 ogórki kiszone

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

1/2 szkl jogurtu naturalnego

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz



Mięso, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka.

Mięso i warzywa umieścić w garnku, dodać listki pora, zalać wodą ok 1 cm ponad ich poziom.

Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie, wyjąć pora, dodać pokrojoną w kostkę szynkę.

Zagotować, dodać ogórki starte na grubych oczkach, oraz przecier pomidorowy.

Jogurt wymieszać z mąką, dodać ok 1/2 łyżeczki soli.

Kiedy zupa ponownie zacznie wrzeć kilka łyżek wlać do jogurtu, wymieszać tak, by nie było grudek, następnie wlać do garnka z zupą.

Wymieszać, zagotować, doprawić do smaku pieprzem, solą, ewentualnie wodą z ogórków kiszonych.

siostry Anastazji zupa z kiszonymi ogórkami

Podawać mocno ciepłe, z pieczywem, np takimi błyskawicznymi bułeczkami czosnkowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation