Kuchnia

zupy

Przepis na zupa z pieczonych czerwonych buraków - pyszna i zdrowa :)

1 kg buraków
1 spory korzeń pietruszki
2 cebule
1 por - tylko biała część
6 ząbków czosnku
6 łyżek oleju lub oliwy
4-6 szklanek bulionu (ilość zależy od tego, jak gęste lubisz zupy)
1/2 szklanki śmietany
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki drobno posiekanego koperku
Przygotowanie dania zupa z pieczonych czerwonych buraków - pyszna i zdrowa :)

Reklama


Buraki i pietruszkę obierz i pokrój na kostkę o boku około 1 cm. Obrane cebule pokrój na ósemki. Ząbki czosnku obierz ze skóry. Pora pokrój na kilka kawałków.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, włóż do niego cebule, czosnek i pora. Na tych warzywa ułóż wartswę buraków (dzięki temu cebula się nie spali, bo buraki pieką się dłużej od niej). Posól, posyp pieprzem, polej olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj, aż buraki będą miękkie - zwykle trwa około 60-80 minut.
Upieczone warzywa zmiksuj na gładką masę i dodaj tyle gorącego bulionu, by otrzymać lubianą przez siebie gęstość (ja lubię bardzo gęste zupy, więc dodaję 4 szklanki). Dodaj śmietanę (zostaw dwie łyżki do dekoracji), koperek, dokładnie wymieszaj.
Zupę w talerzach udekoruj kleksem śmietany i koperkiem. Podawaj samą lub z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation