Kuchnia

zupy

Zupa krem z gruszki i pieczonej dyni
z cynamonem, na białym winie. Z warkoczami z ciasta francuskiego
Składniki:

• 700 g pieczonej dyni (około 1 kg surowej, ze skorupą)
• 3 gruszki (np. odmiany Williams)
• 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 2 łyżki masła
• 1 szklanka białego wina
• 1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub jarzynowego
• 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup lub kremowej 30%
• 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej + do podania
• 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku + do podania
• sól morska i świeżo zmielony pieprz

Dodatki:
• patyki z ciasta francuskiego, przepis poniżej
• grillowana gruszka (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Dynię opłukać i pokroić na 2 - 3 mniejsze kawałki (razem ze skorupą). Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez około 20 - 30 minut, lub do czasu aż cały miąższ będzie miękki, ale jednocześnie jędrny.
Z dyni odciąć skorupę, pozostawiając sam miąższ, odmierzyć 700 g upieczonej dyni, miąższ pokroić w 1,5 cm kostkę. Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać cebulę. Smażyć na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli (nie rumienić). Dodać kawałki gruszki i smażyć przez około 4 - 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną dynię i smażyć jeszcze przez około 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Zmiksować na gładki mus i umieścić go z powrotem w garnku. W drugim rondelku zagotować białe wino, dodać gorący bulion, gałkę muszkatoło...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation