Kuchnia

zupy

ZUPA ZIEMNIACZANA Z MIĘSNYMI ROLADKAMI

Składniki:

zupa:

1 spora marchew
1 pietruszka
4 ziemniaki
1 cebula
2-3 litry bulionu
2 listki laurowe
natka pietruszki, opcjonalnie świeży tymianek
sól
pieprz

ciasto pierogowe:
3,5 szklanki przesianej mąki
1 szklanka wody
0,5 płaskiej łyżeczki soli
1 jajko


farsz:
600 gramów mięsa mielonego (może być drobiowe lub wieprzowe)
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz do smaku




Wykonanie:

1. Przygotuj farsz: do mięsa zetrzyj cebulę na tarce o dużych oczkach, dodaj jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.





2. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
4. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.



5. Przygotuj ciasto na pierożki: do miseczki przesiej mąkę, dodaj do niej jajko, sól rozpuść w wodzie i dodaj do mąki. Wyrób ciasto i odstaw na pół godziny.






5. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż warzywa.



7. Zagotuj bulion, a następnie włóż do niego ziemniaki i podsmażone warzywa.



8.W czasie, gdy warzywa się gotują zrób pierożki. Z ciasta odrywaj małe kawałki, tak by po rozwałkowaniu placuszki miały średnicę ok. 25 cm, rozsmaruj na każdym farsz,



9. Zwiń mocno jak naleśnik, koniec zwinięcia musi znaleźć się na spodzie.Lekko dociśnij.



10. Pokrój na krążki 0 szerokości ok. 1 cm.



11. Jak ziemniaki są miękkie, wrzucaj pierożki do gotującej się zupy. Gotuj ok. 10 minut.
12. Posyp natką pietruszki, dopraw do smaku.

UWAGA
Gdyby wyszło Tobie za dużo pierożków, które nie zmieszczą się w zupie możesz ugotować osobno i podać polewając je skwareczkami z boczku i surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation