Kuchnia

zupy

Krem brokułowy z cytryną i szpinakiem. Szybki, smaczny i pełen witamin!

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji:
Składniki
50 g masła
1 por pokrojony w kawałki
2 ząbki czosnku, posiekane
1 brokuł, posiekany
1 litr wywaru warzywnego
100 g liści młodego szpinaku
1 łyżka soku z cytryny
250 ml słodkiej śmietanki
80 g świeżej ricotty
sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Krem z brokułów nabiera zupełnie innego smaku, jeśli połączysz go ze słodką śmietanką i odrobiną soku z cytryny. Podawany z ricottą staje się pełnoprawnym, sycącym posiłkiem.
1. W głębokim rondlu roztop masło. Dodaj pora i czosnek. Smaż 5 minut, aż por zmięknie.
2. Dodaj brokuła i wywar. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut, aż brokuł będzie miękki. Dodaj szpinak i gotuj kolejne 3 minuty.
3. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj śmietankę, sok cytryny, sól i pieprz. Podawaj z łyżką świeżej ricotty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation