Kuchnia

zupy

ZUPA Z CIECIERZYCY
Z ziemniakami, soczewicą i pomidorami

SKŁADNIKI

4 PORCJE, PO 279 KCAL
1 szklanka suchej ciecierzycy (lub 1 puszka już ugotowanej)
1 łyżka oliwy extra vergine
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kolendry, kuminu lub kminku
1,5 litra bulionu lub rosołu lub wywaru
4 ziemniaki
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
250 ml przecieru/passaty pomidorowej
posiekane zioła: kolendra, natka, oregano (wszystkie lub jedno wybrane)
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Suchą ciecierzycę wsypać do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia. Następnie ugotować z dodatkiem soli w tej samej wodzie (ok. 2 godziny).
W drugim garnku na oliwie zeszklić cebulę (ok. 7 minut na wolnym ogniu), dodać drobno posiekany czosnek oraz przyprawy i jeszcze chwilę podsmażać ciągle mieszając.
Wlać gorący bulion, ugotowaną ciecierzycę wraz z wodą w której się gotowała (lub całą zawartość puszki + 1 szklankę bulionu lub wody), dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, czerwoną soczewicę, świeżo zmielony pieprz. Całość zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut.
Dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze pod przykryciem przez ok. 30 minut. Na koniec można praską rozgnieść zupę w 2 - 3 miejscach. Dodać posiekane zioła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation