Kuchnia

zupy

Przepis na soczystą zupę pomidorową

Składniki
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cebula (duża, pokrojona na plastry)
9 ząbków czosnku (zmiażdżonych)
19 (mniej więcej) pomidorów, również pokrojonych
3 łyżeczki cukru
2 szklanki gotowanej wody
1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
150 g kurczaka, również pokrojonego w kostkę
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Bierzemy duży garnek, a następnie podgrzewamy w nim oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek i gotujemy, mieszając raz na jakiś czas. Gdy cebula nabierze odpowiedniego koloru (około 15 minut) dodajemy pomidory i cukier, doprawiając solą i pieorzem.

Zwiększamy ogień i zagotowujemy wywar. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i zostawiamy na nim całość do czasu, gdy jej ilość nie zmniejszy się o 1/4/ Powinno to zająć do 20 minut. Dodajemy wody, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Następnie zdejmujemy z ognia i wyjmujemy z wywaru marchewki – dajemy zupie ostygnąć jakieś 10 minut.

Zupę przelewamy przez specjalny młynek (opcjonalnie), a następnie dodajemy kurczaka i marchewki, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na przykład z bułkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation