Kuchnia

zupy

Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach

Składniki:
1:30
Składniki zupy: 600 g pomidorów z puszki 750 ml wody 3 marchewki 3 pietruszki 2 główki czosnku mała papryczka chili (opcjonalnie)przyprawy: sól, kurkuma, słodka papryka, imbir, kardamon, cynamon, kumin, kolendra, kilka goździków oliwa z oliwek Dodatki:ser ricotta świeża kolendra (lub opcjonalnie inne ulubione zioła jak bazylia, mięta, czy natka pietruszki) parmezan lub twardy ser żółty – do grzanek 2 większe bułki lub kromki chleba – do przygotowania grzanek oliwa z oliwek
1. Marchewki i pietruszki dokładnie umyj, odetnij szypułki i przekrój wzdłuż na połówki. Wszystkie warzywa wrzuć w dużej miski, oprósz jedną-dwoma szczyptami każdej z przypraw, dokładnie zamieszaj, a na koniec skrop kilkoma łyżkami oliwy.

2. Główki czosnku przekrój na pół w poprzek, od strony cięcia posmaruj je oliwą z oliwek.

3. Zamarynowane warzywa i czosnek ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i upiecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Powinno to zająć około 20-30 min.

4. Do garnka wlej wodę, dodaj pozostałe przyprawy, pomidory z puszki, pieczone warzywa i miękki miąższ czosnku wyciśnięty z łupinek jednej główki.

5. Zupę gotuj przez 25 minut, a następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera.

6. Kiedy zupa się gotuje, przygotuj grzanki serowo-ziołowe. Bułkę lub kromki chleba pokrój w większą kostkę, a następnie podsmaż na patelni na złoto z dodatkiem dwóch łyżek oliwy.

7. Kiedy grzanki będą upieczone, zdejmij patelnię z ognia, dodaj starty ser i posiekane świeże zioła. Całość zamieszaj i odstaw na bok, aby ser ładnie się roztopił i przylgnął do chrupiących grzanek.

8. Zupę podawaj gorącą, z solidną porcją sera ricotta ułożoną na samym środku, udekorowaną listkami kolendry lub innych ulubionych ziół, skropioną odrobiną dobrej oliwy. Całości efektu dopełnią dodane na wierzch ząbki pieczonego czosnku i przygotowane wcześniej, chrupiące grzanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation