Kuchnia

zupy

Krem z kurczaka

Składniki na 4 porcje:

2 udka / podudzia z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
pół cebuli
mały kawałek selera
kawałek pora
przyprawy: sól, kilka ziaren czarnego pieprzu, pieprz mielony
łyżka masła
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
natka pietruszki

Wykonanie:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 - 2 litrów zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy sól, pieprz i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Dodajemy pokrojone w słupki warzywa i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie bulion przelewamy przez sito, warzywa (oprócz cebuli) miksujemy podlewając lekko bulionem. Mięso kroimy na mniejsze kawałki (część mięsa można zmiksować z warzywami). W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo wlewamy bulion cały czas mieszając trzepaczką, by powstał jednolity krem. Dodajemy zmiksowane warzywa oraz śmietanę, doprawiamy mocniej do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do zupy dodajemy mięso. Zupę przed podaniem dekorujemy natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation