Kuchnia

zupy

zupa chrzanowa
2 pory
1/2 dużego selera
2 korzenie pietruszki
2 cebule
2 małe ziemniaki
2 litry wody
200 ml śmietanki kremówki
200 g wędzonego boczku
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
1 liść laurowy
2 ziela angielskiego
4 czarnego pieprzu
3-4 łyżki tartego chrzanu
jajka ugotowane na twardo do dekoracji
Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).

Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażyłeś boczek. Po kilku minutach przełóż warzywa do garnka, zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotuj około 20 minut po czym zmiksuj zupę blenderem. Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation