Kuchnia

fit słodkości

Jabłecznik z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI: (tortownica z silikonu o średnicy 25 cm ; czas przygotowania ok. 100 minut)

1 kg jabłek (szara reneta)
1 szklanka kaszy jaglanej (300 g)
1/3 szkl. cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
sok z dwóch pomarańczy lub łyżeczka soku z cytryny
50 g masła dobrze schłodzonego



Dodatkowo wrzątek do sparzenia kaszy.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzać do 200'C.
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, cynamon oraz namoczoną kaszę (odcedzić). Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć do silikonowej formy, wygładzić łyżką i rozłożyć na powierzchni starte masło. Przykryć aluminiową folią. Piec pod przykryciem przez pierwsze 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze przez ok. 40 minut.
Podawać samo lub z jogurtem.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation