Kuchnia

fit słodkości

BATON SNICKERS
Baton a'la snickers. Proste, zdrowe i smaczne ciasto na daktylowym spodzie i z masą jaglaną.

Składniki
SPÓD
200 g daktyli
3 łyżki masła orzechowego
MASA
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
ksylitol
INNE
gorzka czekolada
orzeszki
Instrukcje
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 15-20 minut, by zmiękły.
Po tym czasie, odsącz je, dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
Opcjonalnie możesz dodać kakao, ksylitol wedle uznania.
Masę daktylową ułóż w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Moja foremka ma kształt kwadratu 22cm. Wstaw foremkę do lodówki do schłodzenia.
Opłucz kaszę jaglaną. Zalej 2 szklankami zimnej wody i gotuj aż kasza wchłonie całą wodę. Możesz dodać ksylitol. Wystudź ugotowaną kaszę.
Wyłóż kaszę na masę daktylową.
Polej ciasto roztopioną czekoladą i dodaj na wierzch orzeszki.
Te czynności możesz odwrócić - najpierw ułóż na kaszy orzeszki, a następnie zalej całość roztopioną czekoladą.
Batona wstaw do lodówki na około 2h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation