Kuchnia

fit słodkości

Fit ciasto z malinami, budyniową pianką i kruszonką

Składniki (forma 26 x 21 cm):
Spód:
200 g mąki pełnoziarnistej
120 g mąki orkiszowej
4 żółtka
150 g masła (82% tłuszczu)
2 łyżki ksylitolu
Bydniowa pianka:
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
5 białek
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (2 x 40g)
1/2 szklanki ksylitolu
Dodatkowo:
ok. 500 g świeżych malin
płatki migdałów

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, doda ksylitol, pokrojone masło, żółtka i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę, którą wsadzić na około godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i położyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Maliny opłukać, osuszyć i oprószyć mąką. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać ksylitol i dalej ubijać. Następnie cały czas ubijając dodawać bydynie. Na koniec bardzo powoli wlać roztopiony i ostudzony olej kokosowy.
Na ostudzony spód wyłożyć piankę, wyrównać i ułożyć maliny (otworkami do góry), lekko wciskając je w piankę. Na wierzch zetrzeć kruszonkę i całość posypać płatkami migdałów.
Piec przez około 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation