Kuchnia

fit słodkości

Kopiec kreta w odchudzonej wersji
Ciasto:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki pszennej
150 ml mleka bez laktozy
1 łyżka masła ghee PureRein
1/2 szklanki ksylitolu
3 łyżki kakao
3 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Rozgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło.
Jajka ubijamy z ksylitolem na jasną masę, dalej miksując dolewamy letnie mleko.
Mąkę mieszamy z kakao i sodą, dodajemy do masy i chwilę miksujemy.
Pieczemy ok. 20 min w temp 170 stopni
Ciasto studzimy i nasączmy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Krem:
500g twarogu mielonego z wiaderka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżki ksylitolu
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
3 banany
1 pasek posiekanej gorzkiej czekolady
Żelatynę rozpuszczamy w 50ml wrzątku.
Twaróg miksujemy z ksylitolem, aromatem i żelatyną.
Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie.
Z ciasta czekoladowego ściąć wierzch nożem, wyżłobić łyżeczką środek zostawiając ok 1 cm ramkę i 1 cm spód.
Okruszki przekładamy do miski.
W wydrążonym blacie układamy obrane i przekrojone wzdłuż banany.Wylewamy na nie cały krem.
Na wierzch kopuły z kremem wrzucamy wszystkie czekoladowe okruchy, lekko je dociskając.
Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż krem stężeje.
Przepis na tortownicę o średnicy 24cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation