Kuchnia

fit słodkości

Zdrowa tarta kokosowa

Spód
wiórki po mleku kokosowym (opakowanie 200 g)
szklanka daktyli
1 szklanka gorącej wody
1 czubata łyżka kakao
Krem
1 litr domowego mleka kokosowego
2 budynie bezglutenowe (bez cukru)
2 łyżki syropu klonowego
Spód
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut.
Odsączamy je z wody (wodę przelewamy do szklanki - będzie jeszcze potrzebna).
Daktyle blendujemy na gładką masę.
Masę z daktyli dodajemy do wiórek.
Następnie do całości dodajemy kakao i połowę wody która pozostała z moczenia daktyli.
Bendujemy wszystkie składniki na gładko.
Powstałą masą wylepiamy spód tarty.
Krem
Na naszym mleku kokosowym, gotujemy budynie - według instrukcji na opakowaniu.
Gdy budyń zaczyna gęstnieć, dodajemy syrop klonowy.
Powstały jeszcze dość ciepły budyń wylewamy na spod tarty.
Na wierzchu układamy maliny lub inne ulubione owoce.
Tartę wkładamy do lodówki - na noc lub minimum 4 godziny.
Notatki
Tarta kroi się jeszcze lepiej po przebyciu w lodówce dłuższego czasu. Znam różnicę, ponieważ szybko zabraliśmy się za jej jedzenie, bo nie mogliśmy wytrzymać!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation