Kuchnia

fit słodkości

Jagodowe bułeczki z lukrem
8 ogromnych kawałków
Write a reviewSave RecipePrint
Ingredients
250 g mąki pełnoziarnistej- ewentualnie miks z jaglaną, owsianą
50 g ksylitolu
50 g rozpuszczonego masła klarowanego
180 g gęstego jogurtu
1 jajko
szczypta imbiru
proszek do pieczenia
kilka kropel wanilii
szczypta soli
skórka z połówki cytryny
ok. 200 g jagód/borówek
lukier
2-3 łyżki gęstego jogurtu, sok z połówki cytryny, 3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
Instructions
Wszystkie suche składniki wymieszać razem i dodać masło. Osobno ubić jajko, dodać do niego jogurt i wanilię. Do suchych składników delikatnie dodać mokre i dokładnie zmiksować. Dodać jagody i delikatnie łyżką połączyć je z masą. Wyłożyć na papierze do pieczenia w kształcie koła i przeciąć na 8 kawałków. Piec 25 minut w 180 C. Wystudzić w uchylonym piekarniku i polać przygotowanym lukrem. Można dodatkowo obsypać skórką cytrynową/ płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation