Kuchnia

fit słodkości

CIASTECZKA OWSIANE Z JABŁKIEM I ORZECHAMI

Składniki :

100 g płatków owsianych
100 g drobnej kaszki kukurydzianej
1 jabłko
1 małe jajko
1/3 szklanki rodzynek
1 łyżka słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
50 g mieszanki orzechów
płynny miód (ilość wg upodobań)






Przygotowanie :


Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do większej miski.
Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, odrobinę ciepłej wody, siemię lniane i słonecznik. Dodajemy również miód (dowolna ilość), rodzynki i jajko.
Mieszamy całość przy pomocy drewnianej szpatułki, następnie schładzamy ciastkowo-owsianą masę przez kilkanaście minut w lodówce.
Nagrzewamy w tym czasie piekarnik do 160 stopni C.
Wyjmujemy masę z lodówki, formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło łącznie osiem ciastek średniej wielkości.
Pieczemy przez ok. 15-20 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation