Kuchnia

fit słodkości

Sernik jogurtowo-twarogowy

Składniki na spód:
- 250g twarogu chudego lub półtłustego (jak wolicie)
- 12 łyżek mieszanki płatków (dałam trochę płatków owsianych, jęczmiennych i otręby)
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
* stewia lub ksylitol (ja odpuściłam)
opcjonalnie: cukier waniliowy bądź wanilinowy – 1 łyżka

Wszystko razem miksujemy. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Wszystko wylewamy na tortownicę i pieczemy 10minut w 180stopniach. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 25 minut.

Składniki na masę serową:
- 300g twarogu chudego lub półtłustego
- 350g jogurtu naturalnego
- budyń waniliowy bez cukru (w proszku, bądź 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)
- 3 jajka
- ziarenka z laski wanilii
- stewia bądź ksylitol (ilość w zależności jak słodkie chcemy)
* można posypać migdałami w płatkach

Znów wszystko razem miksujemy. Wylewamy na wcześniej upieczony spód, pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Ostrzegam! Znika bardzo szybko! :)
1 kawałek (ok. 91g) to 132 kcal.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation