Kuchnia

A Gusto Mio

Słodka ricotta z owocami leśnymi
Składniki:

130 g miękkiego masła
40 g cukru pudru
200 g mąki
100 g mielonych migdałów
1 jajko

Składniki na nadzienie:

250 g ricotty
1 laska wanilii
2 jajka
160 g cukru
150 ml śmietany 36 %
200 g owoców leśnych

Przygotowanie:

Za pomocą miksera ucieramy miękkie masło wraz z cukrem pudrem na jasną puszystą masę.

Dodajemy mąke i mielone migdaly.

Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy do połączenia się składników.

Dodajemy jajko i zagniatamy.

Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia a nastepnie ciastem .

Podpiekamy w piekarniku 180 °C przez 15 – 20 min do momentu aż się zazłoci.

Wyjmujemy i przygotowujemy nadzienie.

Ricottę, ziarenka z jednej laski wanilii, cukier, śmietanę i jajka ubijamy do połączenia się składników.

Dodajemy owoce leśne i delikatnie mieszamy.

Na podpieczone ciasto wlewamy nadzienie i pieczemy przez 30 min aż wierzch sie przyrumieni.

Serwujemy udekorowane owocami
Smacznego.
www.agustomio.com

Komentarze

cisza1 11 lat temu
wygląda pięknie i apetycznie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation