Pączki na Tłusty Czawartek
Składniki:
1 kg mąki
500 ml mleka
75 g swieżych drożdży
14 żółtek
200 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Skórka otarta z 2 pomarańczy
50 ml rumu (albo wódki)
150 g masła, rozpuszczonego
1 l oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Składniki na dekorację:
1 białko
Cukier puder
Kolorowe cukrowe kuleczki
Składniki na nadzienie:
Dżem
Krem budyniowy
nutella
*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie :
Mąkę przesiewamy przez sitko.
Mleko podgrzewamy (nie powinno być gorące), przelewamy do miski, dodajemy rozdrobnione drożdże, łyżkę cukru i troche mąki, aby powstał rozczyn.
Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem na parze do białości, aż masa będzie gęsta i puszysta.
Dodajemy ekstrakt z wanilii, otartą skórkę z pomarańczy i wszystko delikatnie mieszamy.
Czekamy chwilę, aż masa przestygnie.
Wyrośnięty rozczyn łączymy z resztą mąki i utartymi żółtkami.
Dodajemy przestudzone masło i rum (albo wódkę).
Wyrabiamy ciasto rękami, do momentu połączenia się składników.
Przykrywamy i odstawiamy je do podwojenia swojej obietosci, w cieple miejsce na okolo 1,5 godziny.
Po tym czasie, oprószamy mąką blat i rozwałkowujemy wyrośnięte już ciasto na grubość 1,5 cm.
Ciasto jest bardzo miękkie i może się kleić , ale wystarczy trochę obsypać mąką.
Za pomocę okrągłej foremki lub zwykłej szklanki wykrawamy kółka.
Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na 40 minut.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170°C i smażymy wyrośnięte pączki z obu stron, na ciemno złoty kolor(ok 2- 3 minut).
Usmażone pączki wyjmujemy i zostawiamy do odsączenia z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Zanim przejdziemy do dekoracji pączków, możemy ponadziewać je kremem, dżemem lub nutellą.
Do tego będzie potrzebna szpryca cukiernicza z długą wąską końcówką.
Po nadzianiu, przystepujemy do dekoracji.
Ubijamy białko jajka dodając cukier puder i dekorujemy jak nam się podoba .
Smacznego
www.agustomio.com