Kuchnia

A Gusto Mio

Pączki na Tłusty Czawartek


Składniki:

1 kg mąki
500 ml mleka
75 g swieżych drożdży
14 żółtek
200 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Skórka otarta z 2 pomarańczy
50 ml rumu (albo wódki)
150 g masła, rozpuszczonego
1 l oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Składniki na dekorację:

1 białko
Cukier puder
Kolorowe cukrowe kuleczki

Składniki na nadzienie:

Dżem
Krem budyniowy
nutella

*wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie :

Mąkę przesiewamy przez sitko.

Mleko podgrzewamy (nie powinno być gorące), przelewamy do miski, dodajemy rozdrobnione drożdże, łyżkę cukru i troche mąki, aby powstał rozczyn.

Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

Żółtka ucieramy z cukrem na parze do białości, aż masa będzie gęsta i puszysta.

Dodajemy ekstrakt z wanilii, otartą skórkę z pomarańczy i wszystko delikatnie mieszamy.

Czekamy chwilę, aż masa przestygnie.

Wyrośnięty rozczyn łączymy z resztą mąki i utartymi żółtkami.

Dodajemy przestudzone masło i rum (albo wódkę).

Wyrabiamy ciasto rękami, do momentu połączenia się składników.

Przykrywamy i odstawiamy je do podwojenia swojej obietosci, w cieple miejsce na okolo 1,5 godziny.

Po tym czasie, oprószamy mąką blat i rozwałkowujemy wyrośnięte już ciasto na grubość 1,5 cm.

Ciasto jest bardzo miękkie i może się kleić , ale wystarczy trochę obsypać mąką.

Za pomocę okrągłej foremki lub zwykłej szklanki wykrawamy kółka.

Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na 40 minut.

W szerokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170°C i smażymy wyrośnięte pączki z obu stron, na ciemno złoty kolor(ok 2- 3 minut).

Usmażone pączki wyjmujemy i zostawiamy do odsączenia z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Zanim przejdziemy do dekoracji pączków, możemy ponadziewać je kremem, dżemem lub nutellą.

Do tego będzie potrzebna szpryca cukiernicza z długą wąską końcówką.

Po nadzianiu, przystepujemy do dekoracji.

Ubijamy białko jajka dodając cukier puder i dekorujemy jak nam się podoba .
Smacznego
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation