Kuchnia

pasty, serki, sosy

Zielony hummus ze szpinakiem

• 450 g ugotowanej, miękkiej ciecierzycy
• 100 g płynnej tahiny
• ½ szklanki zimnej wody (lub więcej, w zależności od konsystencji pasty sezamowej)
• 3 garście świeżych liści szpinaku
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżki soku z limonki
• sól, pieprz

wykonanie

Ciecierzycę zmiksuj z czosnkiem w blenderze. Dodaj tahinę i ponownie zmiksuj. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Wrzuć umyty i osuszony szpinak i zmiksuj na jednolitą, zieloną masę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, limonkę i dopraw solidnie solą i pieprzem.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku, w lodówce.

Smaruj grzanki lub podawaj ze świeżymi, chrupiącymi warzywami.
Smacznego!

http://www.natchniona.pl/zielony-hummus-ze-szpinakiem/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation