Kuchnia

pasty, serki, sosy

Tapenda - pasta z zielonych oliwek, bazylii i migdałów

Składniki:

2 szkl. (260 g) zielonych oliwek (wydrylowanych)
1/3 szkl. (35 g) nieprażonych migdałów w całości
1 mały ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kaparów, opłukanych i posiekanych
1/3 szkl. (15 g) luźno wypełnionej świeżymi listkami bazylii
1/2 szkl. (125 ml) oliwy z oliwek
sól morska
Przygotowanie:

Oliwki, migdały, czosnek, sok z cytryny i kapary umieść w misie melaksera/blendera. Posiekaj grubo listki bazylii, wsyp je do melaksera i miksuj kilka razy wszystkie składniki pulsacyjnie do lekkiego rozdrobnienia. Wlej oliwę z oliwek i całość miksuj pulsacyjnie na grudkowatą pastę z grubszymi kawałkami migdałów. Posól do smaku.

https://yourbetterchoice.wordpress.com/2015/01/20/tapenada-czyli-pasta-z-zielonych-oliwek-bazylii-i-migdalow/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation