Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

babeczki tiramisu z malinami
składniki na babeczki (10 sztuk):

125g masła
150g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
180g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125ml mleka
2 łyżeczki gęstej śmietany 18% albo greckiego jogurtu


składniki na krem:

200g serka mascarpone
175ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru
1 filiżanka espresso, ostudzonego
1 łyżka Amaretto
poncz:

2 filiżanki espresso, ostudzonego
1 łyżka Amaretto
oraz:

100g malin, drobno pokrojonymi
gorzkie kakao
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć z cukrem, miodem i wanilią na jasny, puszysty krem. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym na gładką masę. Następnie dodać połowę sypkich składników i połowę mleka oraz gęstą śmietanę, zmiksować i powtórzyć do wykorzystania składników. Ciasto przełożyć po równo do foremek, do każdej muffinki powciskać po 3-4 maliny. Piec w 175st.C przez 15-20 minut do suchego patyczka. Babeczki ostudzić na kuchennej kratce. Babeczki ponakłuwać wykałaczką, następnie wyciąć ich środki o średnicy ok. 1,5cm.

Przygotować poncz. Espresso wymieszać z likierem Amaretto. Babeczki nasączyć ponczem, a środki napełnić malinami.

Przygotować krem. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać serek mascarpone. Całość ubić na sztywno. Dolać espresso oraz likier, ubić na sztywno. Krem przełożyć do worka cukierniczego z końcówką. Schłodzić ok. 30 minut. Następnie babeczki ozdobić kremem i oprószyć kakao.

Buon Appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation