Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Kruche babeczki z budyniem

Kruche ciasto (6 babeczek)
1/2 kostki masła
niepełna szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
szczypta cukru waniliowego
2 żółtka
1/2 opakowania budyniu waniliowego
szklanka mleka (do budyniu)
2 łyżeczki cukru (do budyniu)
+dodatki, owoce
Masło posiekać z mąką, dodać resztę składników, zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na czas przygotowania budyniu - wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy przykryć folią tak, aby dotykała krem z wierzchu, ostudzić.

Wylepić ciastem dno i boki foremek do babeczek (wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą). Zostawić ok. 1/3 ciasta do przykrycia. Nalać budyń i ewentualne dodatki, przykryć rozwałkowanym kółeczkiem ciasta, zlepić brzegi.

Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Wyjmować z foremek po ostudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation