Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Snickerdoodles

Składniki (na ok. 22 ciasteczka) :

250 g mąki pszennej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
100 g cukru + 2 łyżki do obtoczenia ciasteczek
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (zastąpiłem cukrem waniliowym)
1 łyżka cynamonu

Mąkę przesiej, wymieszaj z gałką muszkatołową, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce utrzyj masło z 100 g cukru na puszystą masę. Dodaj jajko i ekstrakt, zmiksuj. Do masy wsyp sypkie składniki i wymieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.


W głębokim talerzu wymieszaj 2 łyżki cukru i 1 łyżkę cynamonu. Łyżką nakładaj kawałki ciasta i tocz z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w cukrze z cynamonem i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszcz.


Ciasteczka piecz ok. 15 minut w 180 st. do momentu, aż zaczną się robić złocistobrązowe. Wyjmij je z piekarnika i odstaw na 1 minutę na blaszce, a następnie przełóż na metalową kratkę, żeby zupełnie ostygły.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation