Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Pączkowe muffiny z nutellą

Składniki (na ok. 10 sztuk):

90 ml oleju
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
90 g jogurtu naturalnego
210 g puree z dyni
80 g cukru
1 jajko
ok 10 łyżeczek nutelli, lub innego kremu czekoladowego
Posypka:

1/4 filiżanki cukru
2 łyżeczki cynamonu (lub przyprawy do piernika)
8-10 łyżek masła

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski. Dodać cukier, sól i przyprawę. Wymieszać. W drugiej misce połączyć puree z dyni, jajko, olej i jogurt. Połączyć zawartość dwóch misek i wymieszać tylko do połączenia składników.

Przygotować foremki muffinkowe (ja użyłam silikonowych). Wyłożyć po 1 sporej łyżce ciasta do każdej foremki. Następnie nałożyć po 1 łyżeczce kremu czekoladowego do każdej foremki. Na wierzch nałożyć po kolejnej łyżce ciasta. Starać się nakładać do 3/4 wysokości foremki, bo ciasto dość rośnie. U mnie wypłynęło z 1 foremki, gdzie było więcej ciasta.

Piec przez 20–25 minutes, aż babeczki będą suche w środku. Odstawić na kratkę na około 10 minut do przestygnięcia.

W między czasie roztopić masło, oraz wymieszać cukier z przyprawami. Każdą muffinkę smarować masłem i obtaczać w cukrze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation