Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Jagodzianki. Najlepsze na świecie.


Wiedziałam, że jeśli w tym sezonie upiekę jagodzianki to będą właśnie wg tego przepisu, gdyż już dawno leżał "odfajkowany" do zrobienia. Dodatek sera mascarpone do ciasta sprawił, że jest ono niesamowicie puszyste i długo pozostaje świeże. Nadzienie jagodowe u mnie pachniało wanilią ponieważ użyłam do nich jagód z nalewki, do której dołożyłam laskę wanilii. Są to najlepsze drożdżówki jakie do tej pory upiekłam.

Składniki
Składniki na zaczyn
drożdże - 30 g
ciepłe mleko - 70 ml
mąka - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
Składniki na ciasto
mąka pszenna - 600 g
cukier puder - 70 g
sól - duża szczypta
serek mascarpone - 250 g
miękkie masło - 50 g
jajko - 1
mleko - 70 ml
zaczyn
Dodatkowo
jagody - 350 g
cukier puder - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Instrukcje


Drożdże pokruszyć, połączyć z mąką, cukrem. Rozpuścić w mleku. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.

Mąkę przesiać z solą i cukrami do dużej miski. Dodać w cząstkach masło i mascarpone. Ugnieść na kruszonkę. Dodać zaczyn i jajko oraz mleko. Zagnieść ok. 10 minut - ciasto ma być gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć czystym ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.

Owoce delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Odstawić.

Ciasto podzielić na 18 kuleczek (po ok. 70g). Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć kuleczki, przykryć wilgotną ściereczką, zapomnieć na 15 minut.

Każdą cząstkę rozpłaszczyć dłonią na placuszek, nałożyć kopiastą łyżeczkę borówek, dokładnie zlepić (jak pieroga), podwinąć końce, zlepić, delikatnie aczkolwiek stanowczo zrolować w podłużne bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 35-45 minut. Przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w 180-190st.C przez ok. 15-20 minut lub zarumienienia się. Wystudzić na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation