Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem

(8 ciastek)

czas przygotowania 40 min

Składniki:

170 g białej czekolady , posiekanej
110 g margaryny Palma, pokrojonej w kostkę
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta startej skórki cytrynowej
4 żółtka
4 białka
3/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/8 łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:

Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Bardzo dokładnie natłuść masłem lub margaryną 8 kokilek (9 cm).
W miseczce wymieszaj mąkę, sól, cynamon, imbir i goździki.
W małym rondelku, na małym ogniu rozpuść margarynę z białą czekoladą i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj miód, wanilię i skórkę z cytryny po czym dokładnie wmieszaj ciepłą białą czekoladę. Przy pomocy trzepaczki wmieszaj do powstałej masy żółtka (po 1 na raz).
W misce miksera umieść białka i zacznij ubijać na dużej prędkości. Gdy zaczną się pienić, wsypuj powoli brązowy cukier i ubij całość na sztywną pianę.
Wmieszaj szpatułką połowę mąki do mieszanki z miodem i białą czekoladą, po czym delikatnie wmieszaj połowę białek. Następnie wmieszaj drugą połowę mąki i białek w tej samej kolejności. Masa ma być jednolita.
Przelej masę do kokilek i włóż do piekarnika. Piecz przez 14-15 minut, obserwując od czasu do czasu aby nie przegapić momentu kiedy środek będzie jeszcze płynny. Zazwyczaj ciastko jest gotowe jak ok. 1,5 cm brzeg lekko wyrośnie i się zarumieni, a środek wciąż jest wklęsły.
Wyjmij z piekarnik i odstaw na 5 minut. Podawaj w kokilkach lub delikatnie przełóż je na talerz uprzedni oddzielając brzegi ciastka od kokilki małym nożem. Podawaj natychmiast, jeszcze gorące.
Smacznego!

*Rada: Jeżeli nie przepadasz za ciastkami z płynnym środkiem, zostaw je w piekarniku na kilka minut dłużej, a otrzymasz przepyszne korzenne ciastko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation