Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Drożdżówki z rabarbarem (bez jajek i cukru)

SKŁADNIKI

Na ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

125 g masła

1 szklanka mleka

50 g drożdży


Na nadzienie:

0,5 kg rabarbaru

7 łyżek cukru (jeśli wolicie możecie dodać więcej)

1 łyża cukru z wanilią

1 budyń waniliowy bez cukru (proszek, nie gotowany)

mielony kardamon


Na lukier:

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka mleka





Drożdże kruszymy i rozrabiamy z mlekiem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło pokrojone w drobniejsze kawałki i rozcieramy razem, aż powstaną drobniutkie grudki. Dolewamy drożdże i zagniatamy ciasto - powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do miski z zimną wodą. Zostawiamy aż ciasto wypłynie na powierzchnię (trwa to 30 - 40 minut). Następnie wyjmujemy je z folii i dzielimy na 10 równych kawałków i formujemy z nich kulki.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Nadzienie przygotowujemy bezpośrednio przed nałożeniem do bułek, w przeciwnym razie puści zbyt dużo soku.
Kulki ciasta lekko spłaszczamy i w każdej robimy głęboki dołek, do którego wkładamy rabarbarowe nadzienie. Układamy bułki na blasze (ja układam blisko siebie, żeby później odrywać je jedną od drugiej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut (Uwaga: podczas pieczenia z nadzienia może wypływać sok).
Cukier dokładnie mieszamy z mlekiem i mieszanką smarujemy upieczone, jeszcze gorące bułki.
Przepyszne!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation