Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Serowe jagodzianki

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml mleka
22 g świeżych drożdży
30 g cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli

Nadzienie:
270 g przemielonego twarogu lub twarogu sernikowego dobrej jakości
75 g borówek
80 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Dekoracja:
odrobina białka
cukier puder
garść świeżych borówek

Świeże drożdże utrzeć z cukrem i cukrem pudrem, dodać lekko ciepłe mleko (nie sparzyć drożdży) i wymieszać. Połowę mąki przesiać do suchej miski, a następnie dodać mieszankę drożdży z mlekiem. Wymieszać dokładnie i odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Jeżeli używamy drożdży suchych pomijamy ten etap i wszystkie składniki na ciasto od razu mieszamy razem.

Po wyrośnięciu rozczynu, dodać do niego resztę mąki, ostudzone stopione masło, żółtka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, aż zacznie odrywać się od dłoni. Włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1h).

W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski i szybko zmiksować. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5 mm. Połowę ciasta, wzdłuż dłuższego boku, posmarować nadzieniem i nakryć drugą połową ciasta. Dłuższy brzeg lekko skleić. Zaczynając od krótszego boku, ciasto ciąć na pasy o grubości 2 cm i skręcać je delikatnie do uzyskania kształtu spirali. Odkładać na blachę przykrytą papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Drożdżówki nakryć ponownie ściereczką, odstawić na 15 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować wierzchy białkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 ºC na około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia).

Po upieczeniu i wystudzeniu, drożdżówki można udekorować. W miseczce utrzeć za pomocą miksera białko z cukrem pudrem (starając się otrzymać lukier o bardzo gęstej, niespływającej konsystencji). Każdą drożdżówkę oblać lukrem a zanim zastygnie, powciskać na wierzch świeże borówki. Odstawić do zastygnięcia lukru.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation