Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Tartaletki z malinami, migdałami i kremem mascarpone
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 45 minut Czas gotowania: 15 minut W sumie: 1 godzina
Porcje: 6

Składniki
Spód tarty
180 g mąki pszennej
40 g kakao do pieczenia
90 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
Krem mascarpone
200 g śmietanki kremówki (30%)
100 g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
125 g świeżych malin
garść migdałów
Przygotowanie
Przygotować ciasto na spód tarty: w misce wymieszać mąkę z kakao i cukrem pudrem. Dodać posiekane zimne masło, 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 4 mm. Formy na tartaletki wysmarować masłem i wyłożyć kruchym ciastem. Odkrajać nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po krawędzi formy na tartaletkę. Nakłuć spód ciasta widelcem, aby powietrze nie zebrało się pod ciastem podczas pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Przygotować krem mascarpone: w misce ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać krem mascarpone i wymieszać.
Tartaletki napełnić kremem mascarpone i udekorować malinami i posiekanymi migdałami. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 135 g (tartaletka) Kalorie: 493 kcal Tłuszcze: 35,1 g Węglowodany: 40,7 g Błonnik: 2,9 g Białko: 6,7 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation