Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

PĄCZKI PIECZONE – PRZEPIS
Z CUKREM PUDREM, LUKREM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI,
LUKREM PORZECZKOWYM LUB CZEKOLADĄ I KAJMAKIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: około 12-15 szt.

3 szklanki mąki tortowej
14 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
1/4 szklanki wody, ciepłej
1 jajko, całe
2 żółtka
3/4 szklanki mleka, ciepłego
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła lub margaryny, roztopionej
2 łyżki oleju
szczypta soli
DODATKOWO:

dżem do nadziewania
cukier puder do oprószenia
lukier porzeczkowy ( 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody, 2 łyżki dżemu porzeczkowego przeciśniętego przez gęste sitko)
lukier i wiórki kokosowe ( 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody, kilka kropel soku z cytryny, 1 szklanka wiórków kokosowych )
czekolada i kajmak ( 1 puszka kajmaku, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojone drobno orzeszki ziemne, niekoniecznie )
Do niedużej miseczki wsypujemy drożdże suche lub świeże, zalewamy ciepłą wodą oraz dodajemy łyżeczkę cukru. Chwilę mieszamy, zawijamy folią i odstawiamy na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko oraz jajka, żółtka ukręcone z pozostałym cukrem na kogel mogel. Chwilę wyrabiamy, następnie dodajemy rozpuszczone masło. Ponownie wyrabiamy przez około 5 min. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy do wchłonięcia. Ciasto powinno być raczej klejące i przywierające do dłoni, ale nie mocno. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok. 1,5 godz.
Napuszone ciasto wykładamy na dosyć obficie oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1,5 – 2 cm. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki o śr. 6 cm wykrawamy pączki. Bardzo delikatnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Przykrywamy folią lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 200 C przez około 5-7 min do lekkiego zarumienienia. Uwaga: jeśli zaczną pękać podczas pieczenia nie trzymaj ich dłużej w piekarniku. Jeszcze ciepłe nadziewamy ulubionym dżemem. Dowolnie możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem, czekoladą, kajmakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation