Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Kultowe babeczki śmietankowo-karmelowe

Składniki na 9-10 babeczek:

3 jajka

90 g cukru

10 g cukru wanilinowego

75 g mąki

30 g maki ziemniaczanej

szczypta soli

Na nadzienie:

170 g mascarpone (prosto z lodówki)

170 g konfitury mlecznej- "Dulce de leche" lub masy krówkowej z puszki (schłodzonej w lodówce przynajmniej przez kilka godzin- im dłużej tym lepiej!)

Dodatkowo:

250 ml śmiatany kremówki

1 opakowanie śmietanfixu

1 czubata łyżka cukru pudru (przesianego przez sitko)

40 g płatków migdałowych



Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać do białek szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” piany). Stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Dodać żółtka i dalej ubijać.Na koniec do piany przesiać przez sitko mąkę i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie mąkę w masę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozdzielić do nich masę, tak by papilotki były wypełnione niewiele ponad połowę ich wysokości.

Piec przez około 15 minut (do suchego patyczka- nie dłużej, żeby nie przesuszyć babeczek). Przygotować dużą drewnianą deskę lub stolnicę, wyjąć formę z babeczkami z piekarnika i upuścić z wysokości (około 25 cm)- chodzi o to, by z babeczek uszło powietrze, dzięki czemu nie opadną. Wystudzić w temperaturze pokojowej.

W międzyczasie na suchej patelni, rozgrzanej na średniej mocy palnika uprażyć płatki migdałowe od czasu do czasu potrząsając patelnią- by się nie przypaliły.

Przygotować krem karmelowy.

W misce umieścić konfiturę mleczną lub masę krówkową i mascarpone (muszą być bardzo zimne).

Ubić mikserem początkowo na wolnych obrotach, następnie na szybkich- masa powinna być gęsta i jednolita. (Ubijanie trwa krótko i nie należy ubijać dłużej niż to konieczne).

Z wystudzonych babeczek wydrążyć środki.

Krem rozłożyć między babeczki- do każdej babeczki powinny się zmieścić po dwie czubate łyżeczki kremu. (W tym momencie dobrze jest włożyć babeczki do plastikowego pojemnika i schłodzić w lodówce.)

Śmietanę ubić ze śmietanfiksem i cukrem pudrem zgodnie z instrukcją na opakowaniu smietanfixu.

Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć śmietanę na babeczki.

Udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi.

Uwaga: Babeczki można upiec i ponadziewać kremem karmelowym dzień przed ich podaniem, przechowywać w lodówce w szczelnym plastikowym pojemniku. Żeby bita śmietana zachowała ładny kształt na babeczkach- najlepiej ubić ją tuż przed podaniem.

Są wyśmienite!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation