Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Babeczki na piwie Książęce Chlebowe Miodowe
Składniki 16 babeczek:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki piwa Książęce Chlebowe Miodowe
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki kakao
1 i 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 jajko
50g rodzynek
płatki migdałów
100g czekolady deserowej
3 łyżki masła

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni C - termoobieg. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej z nich dodajemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy razem cukier, olej, piwo i jajko. Do miski z mokrymi składnikami dodajemy mieszaninę z drugiej miski, dodajemy rodzynki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek na babeczki, ja użyłem silikonowych. Pieczemy w piekarniku przez 25 minut. Studzimy na kratce w otwartym piekarniku.

Polewę przygotowujemy z masła i czekolady. Pokruszoną czekoladę wrzucamy do metalowej miski, którą umieszczamy na rondelku z gotującą się wodą, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, mieszamy od czasu do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Wystudzone babeczki wyjęte z foremek maczamy w polewie i odstawiamy do wystygnięcia. Na końcu przybieramy płatkami migdałów.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation