Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Przepis na drożdżowe rollsy z cynamonem, pistacjami, czekoladą i lukrem pomarańczowym

Czas przygotowania: 2 do 2.5 godziny
Ilość: 16 sztuk (dość dużych i sycących)

Przygotuj:
garnek na ciasto - u mnie z grubszym dnem, dość niski - ciasto po wyrośnięciu praaawie sięgało pokrywki
drewnianą łyżkę od mieszania ciasta
wałek
nóż i deskę do krojenia
pędzelek do rozsmarowania masła
2 foremki do pieczenia ciast - u mnie okrągła 26 i prostokątna 25x30 cm
Składniki:

na ciasto:

480 ml mleka - najlepiej 2% lub 3,2%
120 ml oleju roślinnego
115 g cukru
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
670 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki soli

na nadzienie:

110 g masła - roztopić, wystarczy też do posmarowania foremek
115 g cukru
kilka łyżek mielonego cynamonu - zużyłam około pół opakowania
świeżo starta skórka z 1 pomarańczy
115 g pistacji - waga już po obraniu - czyli około 230 g w skorupkach
100 g ciemnej gorzkiej czekolady

polewa:

215 g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4-5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z 1 pomarańczy
Przygotowanie ciasta:

1. Do garnka, w którym będziemy robić ciasto (najlepiej średniej wysokości, ale dość szeroki) wlewamy mleko i olej. Wsypujemy cukier.


Stawiamy na małym gazie i podgrzewamy.

Zaraz przed zagotowaniem ściągamy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy działać dalej jeśli płyn jest ostudzony do 40 stopni Celsjusza, ma być ciepły, ale nie może być gorący!

2. Posypujemy płyn drożdżami po wierzchu, nie mieszamy, dajemy im chwilę na zaprzyjaźnienie - odstawiamy na 1 minutę.

3. Do płynnych składników z drożdżami dodajemy 605 g mąki - resztę zostawiamy na później. Mieszamy łyżką do połączenia składników, nie dłużej.

Przed wyrośnięciem:

4. Przykrywamy garnek z ciastem przykrywką lub folią spożywczą i odstawiamy w relatywnie ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po wyrośnięciu:

Ok... W moim domu jest dość zimno i ciężko jest znaleźć ciepłe miejsce - już o moich przygodach pisałam w poście o Brioche z Nutellą. I pomimo tego, że już robiłam eksperyment z nagrzanym piekarnikiem, postanowiłam spróbować jeszcze raz i TYM RAZEM SIĘ UDAŁO! :)
Nagrzałam piekarnik do 50 stopni i uchyliłam drzwiczki. Po chwili włożyłam do środka garnek z ciastem, drzwiczki cały czas zostawiłam uchylone.

W międzyczasie, gdy czekamy aż ciasto wyrośnie, obieramy pistacje i dość drobno je siekamy tak jak i czekoladę. Możemy też przygotować foremki i wysmarować je roztopionym masłem. Pozostanie nam trochę czasu na zmycie naczyń, zabawę z psem, albo łyk szampana.... ;)

Po upływie godziny ciasto powinno podwoić objętość. Jeśli wyrosło, ale tylko odrobinę odłóż je na dłużej w ciepłe miejsce. Jeśli nie wyrosło w ogóle, to niestety nadaje się tylko do kosza.

5. Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia, sodę, pozostałe 65 g mąki i sól. Dokładnie mieszamy łyżką aż do połączenia składników.
Mieszkanie drewnianą łyżką jest dla mnie dużo wygodniejsze niż czymkolwiek innym, nawet ręką. Jest dość ciężkie, po chwili mieszania rączka troszkę boli, ale da się przeżyć ;)

6. Powstałe ciasto dzielimy na 2 równe części.

Przygotowanie nadzienia i rollsów:

1. Posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy pierwszą część ciasta na prostokąt - albo na kształt przypominający na oko prostokąt ;)
Ciasto ma być dobrze rozwałkowane i dość cienkie.

2. Na rozwałkowane ciasto wylewamy połowę roztopionego masła i rozprowadzamy pędzelkiem po całej powierzchni.

3. Równomiernie posypujemy placek połową cukru.

4. Następnie posypujemy połową cynamonu.

5. I połową skórki z pomarańczy.

6. Rozrzucamy dość równomiernie połowę posiekanych pistacji i połowę czekolady.

7. Zaczynamy zwijać ciasto w roladę, chcemy żeby była dość zwarta i ciasno zwinięta. Zaczynamy od boku najdalszego od nas i zwijamy do siebie.

8. W tym momencie możemy nastawić i nagrzać piekarnik do 190 stopni C.

Przecinamy roladę na pół, połówki znów na pół aby powstały 4 części, i jeszcze raz każdą z czterech części na pół - powstanie nam 8 gotowych rollsów.

Układamy je w foremce w odstępach ponieważ urosną. (Na zdjęciu już mam gotowe 16 rollsów)

9. Z drugą częścią ciasta postępujemy DOKŁADNIE tak samo jak z pierwszą, zużywamy resztę masła, cukru, cynamonu, skórki pomarańczowej, pistacji i czekolady. Zwijamy, tniemy na kawałki i układamy w naczyniu. Dajemy im odpocząć przez 10-15 minut.

10. Wstawiamy foremki z rollsami do piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach przez 20-22 minuty (w czasie gdy czekamy przygotowujemy polewę lukrową). Rollsy nie mogą być surowe, ich wierzchy powinny zbrązowieć.

Przygotowanie polewy:

1. Wyciskamy sok z 1 pomarańczy. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy pół łyżeczki ekstraktu waniliowego i 4-5 łyżek soku z pomarańczy. Dokładnie mieszamy. Polewa powinna być płynna - i pyszna :)

2. Gdy rollsy już się upieką, dajemy im 10 minut na ostygnięcie. Po 10 minutach obficie polewamy je lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation