Kuchnia
ciasteczka, bułeczki, babeczki
Popcorn choux buns, czyli ptysie o smaku popcornu z kruszonką i karmelem
SKŁADNIKI na 10 ptysiów:
Na ciasto ptysiowe:
60g masła
¼ łyżeczki cukru brązowego
85g mąki pszennej
2 duże jajka
140ml wody
¼ łyżeczki soli
Na kruszonkę:
50g mąki
50g drobnego cukru brązowego
40g masła
Na solony karmel:
150g cukru
125ml śmietany kremówki 36%
10g masła
szczypta soli morskiej
Na śmietanę o smaku popcornu
600ml śmietany kremówki
125g popcornu toffi (przepis poniżej)
szczypta soli
Dodatkowo:
popcorn toffi
cukier puder do oprószenia
Na popcorn toffi:
1 opakowanie popcornu do mikrofalówki najlepiej maślanego (uprażonego)
60g brązowego cukru
3 łyżki golden syrup’u
60g masła
szczypta soli
WYKONANIE:
Przygotuj kruszonkę: mąkę i cukier wymieszaj w średniej misce, dodaj masło i wetrzyj je w mąkę tak, aby miało konsystencję bułki tartej. Delikatnie zagnieć, aby się połączyło. Rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów, przełóż na blachę lub małą deskę do krojenia i włóż do zamrażarki.
Aby przyrządzić solony karmel, wsyp cukier do średniego garnka i postaw na średnim ogniu. Delikatnie obracając garnek przemieszaj cukier i podgrzewaj do stopienia się. Gotuj jeszcze przez chwilę ciągle pilnując, żeby się nie przypalił. Kiedy się zarumieni dodaj połowę śmietany i wymieszaj. Po chwili dodaj pozostałą ilość śmietany, masło oraz sól, następnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Przelej do małej miseczki i przykryj folią spożywczą.
W celu przyrządzenia popcornu toffi, w rondelku rozpuścić masło, dodaj cukier i golden syrup. Gotuj na dużym ogniu przez 1-2 minuty, następnie polej uprażony wcześniej popcorn. Zamieszaj.
Teraz przygotuj śmietanę: w średnim garnku zagotuj śmietanę oraz 100g popcornu toffi. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw na minimum 1 godzinę, żeby śmietana przeszła smakiem popcornu. Tak przygotowaną śmietanę odcedź przez sitko dobrze dociskając. W śmietanie nie może być kawałków popcornu. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, odstaw do lodówki.
Przygotuj ptysie: Rozgrzej piekarnik do 180C (160C z termoobiegiem). Przygotuj 2 kawałki papieru do pieczenia; na papierze odrysuj koła używając szklanki o średnicy 5cm, 5 na każdym kawałku, następnie odwróć je.
W średniej wielkości garnku zagotuj 140ml wody, dodaj masło, ¼ łyżeczki soli oraz cukier. Całość doprowadź do wrzenia i kiedy masło się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Ponownie postaw na ogniu i gotuj przez ok 1 minutę ciągle mieszając. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Schłodzoną masę dokładnie wymieszaj mikserem w średniej misie, dodając po jednym jajku. Ciasto powinno delikatnie skapywać z łyżki.
Przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciśnij ciasto na wcześniej przygotowany papier do pieczenia zapełniając narysowane koła.
Wyjmij rozwałkowane ciasto na kruszonkę z zamrażarki i tą samą szklanką lub foremką do ciastek o średnicy 5cm wytnij dyski, powinno być ich tyle ile ptysiów.
Poukładaj po jednym dysku na wierzchu każdego ptysia i piecz przez 40 minut, aż będą dobrze wyrośnięte i zarumienione, a wierzch lekko spieczony.
Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Czas złożyć ptysie. Przekrój upieczone ptysie ostrym nożem na pół, na każdym poukładaj po kilka kawałków popcornu toffi, polej solonym karmelem i używając rękawa cukierniczego wyciśnij na wierzch bitą śmietanę. Przykryj górną częścią ptysiów i oprósz cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!
MA==